Multi sunt vocati, perci vero valeti.


16.12.2014

Marikan valaistusläksy

Tässä on suomennettuna kappaleet 1, 2 ja 11.

Miksi käyttää studiovälineitä? (kappale 1)

Studiotasoinen valokuvaaminen oli ennen kallista puuhaa, koska se oli verrattain tuntematonta monille valokuvaajille.

Mutta nykyään ammattitasoinen kuvaus on todella helppoa ja edullista. Meidän laaja tuotevalikoimamme saattaa olla monelle hieman hämmentävää, joten me kirjoitimme tämän  pienen studio-oppaan, joka kattaa perusasiat ja selittää hieman termistöä.

Perustietoa valaistuksesta (kappale 2)
Varjojen suuruus ja vahvuus riippuu valonlähteen voimakkuudesta, kuvattavan kohteen etäisyydestä, sekä valon tyypistä: suora tai epäsuora. Esimerkiksi oma varjosi näyttää aurinkoisena päivänä pitkältä ja selkeältä. Pilvisenä päivänä varjo on miltei näkymätön. Pilvillä on siis sama vaikutus auringonvaloon kuin himmentimellä salamavaloon: se saa valon levittymään tasaisemmin kohteeseen.

Esimerkiksi jos kohde on valaistu suoraan yhdellä salamavalolla eli niin sanotulla "päävälolla", se saa aikaan pitkän ja terävän varjon. Jos taas kohde valaistaan kahdella salamalla, joissa kummassakin käytetään "softboxia" himmentimenä, sen saa valaistua pehmeämmin. Samalla toinen täytevälo häivyttää syntyviä varjoja. Juuri tämän takia useimmat valosetit sisältävät kaksi salamavaloa, kaksi himmennintä (softboxia tai sateenvarjoa) ja kaksi jalustaa valoille. Tämä kattaa suurimman osan perus studiovalotarpeista.

Lisää valaistustekniikoita (kappale 11)
Studiovalaistuksella mahdollisuudet ovat rajattomat. Anna vain mielikuvituksesi juosta vapaana.

Tyypillinen valaistustekniikka on "low key" eli hämäräkuva. Se saa kuvan näyttämään kiinnostavalta, mysteeriseltä ja tunnelmalliselta. Vain muutamia valoja on käytetty ja varjoja on runsaasti.

Tämän täydellinen vastakohta on "high key" eli kirkkaasti valaistu kuva. Siinä ei ole oikeastaan yhtään varjoja ja se luo kuvalle raikkaan ja myönteisen vaikutelman. Perinteisellä salamavalosetillä sinulla on jo paljon mahdollisuuksia joista valita, antaksesi kuvalle tämän tarkan ja yksityiskohtaisen tyylin jota etsit.

Kaikki nämä efektit on mahdollista saada aikaan perus salamavalosetillä: Kahdella valolla sinulla on paljon mahdollisuuksia luoda juuri täsmälleen sellainen tunnelma jonka haluat.